Snad každý z nás se již ocitl v situaci, kdy mu ve spíži zbýval starší chleba, který už ale nikdo nechce jíst. Vdechněte mu nový život s jednoduchou směsí, která funguje podobně jako pomazánka. V kombinaci se sýrem a zapečením v troubě vašemu starému pečivu dodá nový kabátek a během pár minut na stole zaručeně nezbude ani jediný kousek. 🙂
Ingredience na zapečené chlebíčky
- 10 krajíců staršího bílého chleba (případně veky)
- 150 g šunky
- 2 rajčata
- 1/2 červené papriky
- 1/2 žluté papriky
- 150 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda apod.)
- petrželka dle chuti
- 2–3 lžíce majonézy
- sůl dle chuti
- černý pepř dle chuti
- 1 lžíce kvalitního kečupu (lze vynechat)
Postup
1. Šunku nakrájejte na malé kostičky, které smíchejte s nadrobno nakrájenými paprikami. Z těch předem odstraňte semeník.
Místo šunky můžete použít klobásu nebo jakoukoliv jinou oblíbenou uzeninu.
2. Do mísy s ingrediencemi přidejte nakrájená rajčata, nahrubo nastrouhaný sýr a nasekanou petrželku. Směs ochuťte solí, pepřem, majonézou a vše důkladně promíchejte. Trochu sýra si odložte bokem na závěrečné posypání.
Pokud chcete, můžete do směsi vmíchat lžíci kečupu. Záleží na vašich chuťových preferencích.
3. Směsí potřete plátky chleba, které vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Chlebíčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
4. Poté je vyjměte, posypte sýrem a pokračujte v pečení další 2 minuty.
5. Zapečené chlebíčky můžete servírovat jako pochoutku k pivu, ale také jako rychlou večeři nebo svačinku během dne.