Vánoční stůl si bez výjimky zaslouží, aby se na něm nacházely rozličné druhy všemožného cukroví, a to od klasických pečených druhů až po ty nepečené. Sezamové tyčinky sice patří mezi méně tradiční druhy vánočních sladkostí, na druhou stranu vás potěší zajímavou symfonií chutí, která je příjemně návyková.
Ingredience na sezamové tyčinky
Těsto
- 100 g sezamových semínek
- 100 g sušeného kokosu
- 100 g sušenek
- 200–250 g kondenzovaného mléka
Poleva
- 250 g bílé čokolády
Postup
1. Sezamová semínka pražte na suché pánvi po dobu 3–5 minut. Přendejte je do mísy od mixéru a na stejné pánvi pražte strouhaný kokos do hněda. Poté ho k semínkům přidejte.
Při pražení ingredience míchejte, aby se nepřipálily.
2. Kokos se semínky rozmixujte na hladký prášek a smíchejte ho s rozmixovanými sušenkami a kondenzovaným mlékem. Ze vzniklého těsta vytvořte tyčinky, které odkládejte na rovný povrch.
Trochu kokosu a semínek si nechte na závěrečné zdobení.
3. Nyní připravte polevu. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a tyčinky v ní obalte. Cukroví nechte 10 minut schnout a poté jeho okraje znovu namočte do čokolády a obalte střídavě v kokosu a semínkách.
Čokoládu můžete rozpustit také v mikrovlnné troubě, a to během pouhých 3 minut.
4. Pokud vám nějaká čokoláda zbyde, můžete ji vložit do cukrářského sáčku a vytvořit na cukroví ozdobné tvary.
5. Sezamové tyčinky servírujte v ozdobných papírových košíčcích a uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladném místě.