Červená řepa je jedním z mnoha druhů zeleniny, které si z vícero důvodů zaslouží nejen naši pozornost, ale také prostor v našem jídelníčku, a to obzvláště v zimě. Salát z červené řepy je tudíž skvělým způsobem, jak tuto zeleninu do něj zařadit a zajistit si tak cennou dávku živin i v chladném období.
Ingredience na salát z červené řepy
- 1 000 g řepy (vařené nebo pečené)
- 1 cibule
- 5 nakládaných okurek
- 4 vejce
- 3 stroužky česneku
- 2–3 lžíce majonézy
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř dle chuti
Postup
1. Cibuli, nakládané okurky a česnek nakrájejte nadrobno. Cibuli smažte 3–4 minuty na rozpáleném oleji, dozlatova.
2. K cibuli přidejte okurky a pokračujte ve smažení další 2–3 minuty. Poté přidejte česnek, ingredience zamíchejte, přikryjte pokličkou a pánev odstavte z tepla.
3. Vejce vařte od bodu varu 10 minut, poté je prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky.
4. Vařenou nebo pečenou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte ji s vařenými vejci ve větší míse.
5. K řepě s vejci přidejte cibulovou směs z pánve, nasekaný kopr a sůl s pepřem dle chuti. Do směsi vmíchejte majonézu a vychutnejte si hotový salát z červené řepy.
Salát je vhodný ke svačině, v kombinaci s pečivem. Můžete ho ale také podávat jako osvěžující přílohu k masovým pokrmům. Je možné servírovat ho ihned, ale skvěle chutná také vychlazený.