Co by to bylo za Vánoce bez cukroví. Pokud ale patříte mezi ty, kteří neradi pečou, nezoufejte. K přípravě následujících kuliček nebudete vůbec potřebovat troubu, na výsledném vzhledu a chuti jim to však ani zdaleka neubírá. Přesvědčte se sami a dejte nám vědět do komentářů, jak vám chutnaly!
Ingredience na nepečené čokoládové kuličky
Na těsto:
- 200 g sušenek
- 75 g vlašských ořechů
- 3 lžičky neslazeného kakaa
- 250 g hořké čokolády
- 100 ml horkého mléka
Na obalení:
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g hořké čokolády
- 50 g bílé čokolády
- 2 lžíce rostlinného oleje (ne olivový!)
Postup
1. Sušenky rozmixujte na hladký prášek, který smíchejte s rozmixovanými vlašskými ořechy, kakaem a nasekanou čokoládou.
2. V samostatné míse smíchejte nasekanou čokoládu s horkým mlékem a, po jejím rozpuštění ji vmíchejte do ořechové směsi.
3. Vzniklé těsto nechte 10 minut odpočívat a poté z něj vytvářejte kuličky o průměru 3 cm. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte je s oběma druhy rozpuštěné čokolády.
Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni během 3 minut. Přidejte do ní olej, který ji udělá jemnější a lesklejší.
4. Kuličky v čokoládové směsi s ořechy obalte a odkládejte je na rovnou plochu, pokrytou pečicím papírem. Cukroví vložte na 30 minut do lednice a poté si užívejte jeho jemnou chuť a příjemně křupavou strukturu.
5. Nepečené čokoládové kuličky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě, nejlépe v lednici.