Tvarohový koláč je klasika, která nikdy nezklame. Díky jemné tvarohové náplni, svěží chuti citronu a vrstvě granátového jablka se tento dezert stává neodolatelnou volbou pro každou příležitost. Jeho lehká a vláčná struktura přímo vybízí k tomu, abyste si ukrojili další kousek. Navíc jeho příprava není vůbec složitá, a přesto zaručí skvělý výsledek, který potěší celou rodinu.
Ingredience na tvarohový koláč s ovocem
- 4 vejce vel. M
- 2 sáčky vanilkového cukru (16 g)
- špetka soli
- 120 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 citron v BIO kvalitě
- 750 g tvarohu ve vaničce (lze nahradit ricottou nebo mascarpone)
- 150 ml mléka
- 60 g kukuřičného škrobu
- zrníčka z 1 granátového jablka (lze nahradit např. borůvkami nebo rybízem)
- kulatá forma na pečení (26 cm)
Postup
1. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte vanilkový cukr, špetku soli a vyšlehejte do pevného sněhu.
2. V druhé míse smíchejte žloutky s cukrem a šlehejte, dokud nevznikne hladká krémová hmota. Přilijte rozpuštěné máslo, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z půlky citronu.
3. Do směsi přimíchejte tvaroh, mléko a kukuřičný škrob prosátý přes sítko. Dobře promíchejte, aby vznikla jemná hmota.
4. Do připravené směsi nejprve opatrně vmíchejte polovinu sněhu z bílků, poté přidejte zbytek a promíchejte do hladka.
5. Kulatou formu na pečení o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem. Okraje formy vymažte tukem a vysypte moukou. Nalijte těsto do formy a povrch zarovnejte.

6. Jedno granátové jablko rozkrojte a vyberte z něj zrníčka. Pokud ho nechcete použít, můžete na tvarohový koláč dát například čerstvé borůvky nebo rybíz.
Pokud chcete použít mražené ovoce, obalte ho ve směsi moučkového cukru a škrobu, aby nepouštělo vodu.
7. Předehřejte troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev) a pečte tvarohový koláč přibližně 60 minut. Poté troubu vypněte, lehce pootevřete dvířka a nechte koláč uvnitř chladnout dalších 30 minut.
8. Koláč poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.