Linecké cukroví patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví vůbec. Pokud jste ještě nenašli ten správný recept, se kterým by výsledek byl to pravé ořechové, vyzkoušejte následující recept na linecká kolečka. Můžete je slepovat jakýmkoliv džemem či marmeládou, v kombinaci s malinovým džemem je to však opravdová lahůdka.
Ingredience na linecká kolečka
Těsto
- 150 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vaječný žloutek
- 250 g hladké mouky
Náplň
- 100 g malinového džemu
Postup
1. Změklé máslo smíchejte s moučkovým cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich vaječný žloutek. Do hladké směsi, která vznikne, přidejte mouku a vytvořte hladké těsto.
Mouku, před použitím, prosejte a přidejte ji po částech. Díky tomu získáte hladké těsto bez hrudek a ingredience se lépe propojí.
2. Těsto rozdělte na dvě části. První z nich vyválejte na plát o výšce 0,4–0,5 cm a vložte ho na 15 minut do mrazáku
Aby se těsto nelepilo na váleček, válejte ho přes pečicí papír.
3. Z plátu vykrojte kolečka, která vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a cukroví pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12–15 minut. Stejný postup opakujte u druhé části těsta, ale z koleček, tentokrát, vykrojte jejich střed.
Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Cukroví by mělo být upečené dozlatova.
4. Kolečka nechte vychladnout na chladící mřížce. Doprostřed cukroví bez vykrojeného středu naneste džem a přikryjte je kolečky s otvorem.
5. Linecká kolečka uchovávejte v nádobě bez přístupu vzduchu, na chladném a tmavém místě. Díky tomu vám vydrží dlouho čerstvá.