Pokud hledáte recept na jídlo, které vás zaujme svou chutí, a přitom je jednoduché na přípravu a nezrujnuje vaši peněženku, kuře na paprice je dokonalou volbou. Tento pokrm, který má kořeny v Maďarsku, se postupem času stal pevnou součástí české kuchyně.
Proč Češi milují kuře na paprice
Jak již bylo řečeno dříve, jedná se o jednoduchý recept, který navíc využívá „obyčejné“ suroviny. Jeho klíčovou složkou je mletá sladká paprika, která tomuto jídlu dodává jeho charakteristickou barvu a jemně pikantní, avšak lehce zemitou chuť.
Díky smetaně je navíc omáčka, s níž se připravené maso podává, chuťově bohatá a krémová. Jelikož je tento pokrm velmi všestranný, hodí se jak pro běžný den, tak pro slavnostnější příležitosti. Tak či tak se vždy bude jednat o gastronomický zážitek.
Náš recept na kuře na paprice
My jsme si pro vás tentokrát připravili svůj osvědčený recept na kuře na paprice. Je velmi krémové a obzvláště díky vývaru plné úžasných chutí, o té vůni ani nemluvě. Postupu se nemusí bát ani naprostí začátečníci v kuchyni – je zcela srozumitelný a není na něm co zkazit. Navíc jej docení všichni ti, kdo příliš nemají v lásce obírání masa, které se jen pár sekund předtím zcela „koupalo“ v omáčce na talíři.

Kuře na paprice
Vytisknout receptIngredience
- 4 kuřecí stehna
- 2 střední cibule
- 100 g másla
- 750 ml silného kuřecího vývaru ze stehen
- 500 ml plnotučného mléka
- 3 zarovnané lžičky sladké mleté papriky
- 100 ml smetana na vaření
Postup
- Den předem si připravte silný vývar ze 4 stehen a zeleniny, který táhněte minimálně 6 hodin, aby byl opravdu silný a plný chuti.
- Poté maso oberte, nechte vychladnout a i s vývarem schovejte do lednice na omáčku.
- Na druhý den nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci si nechte rozpustit máslo a vhoďte do něj nakrájenou cibuli.
- Za občasného míchání ji restujte, dokud pořádně nezesklovatí (nesmí zhnědnout!).
- Poté přisypte mouku a usmažte zlatavou cibulovou jíšku.
- Jakmile je hotová, přidejte mletou sladkou papriku, rozmíchejte ji v jíšce (jen velmi krátce, aby nezhořkla) a zalijte ji 500 ml vývaru. Důkladně vše rozmíchejte dohladka.
- Poté přilijte část mléka a opět rozmíchejte.
- Dolijte postupně zbytek vývaru a mléka a pokaždé rozmíchejte dohladka. Poté vařte na mírném plameni a často míchejte, omáčka má tendenci se připalovat.
- Cca po 30 minutách omáčku propasírujte přes síto. Pokud je moc hustá, můžete ji ještě doředit mlékem či vývarem.
- Poté ji osolte dle chuti, přilijte smetanu a ještě krátce povařte.
- Podávejte s obraným kuřecím masem a těstovinami či houskovým knedlíkem.