Bramboráky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů v českých domácnostech, a to jak jako hlavní chod, tak jako příloha k různým masovým směsím. Nejlepší jsou v případě, kdy jsou křupavé na povrchu a jemné, měkoučké uvnitř. Takového výsledku bohužel není vždy snadné dosáhnout. Existuje však jednoduchá finta, jak si k němu dopomoci.
Jak vybrat správné brambory?
Nejlepší volbou na těsto na bramboráky jsou brambory s vysokým obsahem škrobu, tedy varný typ C. Díky tomu, že mají nižší obsah vody, budou výsledné placičky křupavější a navíc nenasáknou tolik oleje. Nebudou tak natolik zatěžovat žaludek.
Jak připravit těsto na bramboráky?
Příprava bramborového těsta je neuvěřitelně jednoduchá a obstojí při ní i naprostí začátečníci. Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle (můžete i částečně na hrubém). Brambory osolte, nechte chvíli odstát a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Poté přidejte mouku a vejce dle potřeby a dodatečně sůl a pepř dle chuti.
Tajemná přísada do těsta na bramboráky
Aby byly opravdu perfektní, je zapotřebí do těsta přidat jednu klíčovou složku – zakysanou smetanu. Už 2 lžíce husté, vysokoprocentní zakysané smetany zajistí, že budou na povrchu krásně křupavé a uvnitř hedvábně jemné. Smetana mimo jiné pomáhá zabránit tomu, aby těsto na bramboráky ztmavlo.
Na závěr nezapomeňte do těsta přidat česnek, kmín a notnou dávku majoránky, promíchejte a můžete začít bramboráky smažit. Po usmažení je odkládejte na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby z nich okapal přebytečný tuk, a můžete podávat.
Jak je ještě lze vylepšit?
Jak je známo, fantazii se meze nekladou a 100 kuchařů znamená 100 různých chutí. Nebojte se trošku experimentovat a přidat do těsta na bramboráky například uzeninu, zbytek pečeného masa z předešlého oběda, kysané zelí, řepu či křen. Budete mile překvapeni, kolika různými způsoby lze pojmout jeden obyčejný recept.