Pokud hledáte rychlý a jednoduchý dezert, který potěší malé i velké, domácí jablečné koblížky jsou výbornou volbou. Tato sladká pochoutka je perfektní k odpolednímu čaji nebo kávě a díky jejich snadné přípravě nezaberou moc času. Těsto je jemné díky jogurtu, šťavnaté díky jablkům a voňavé po skořici, navíc nepotřebuje kynout, takže s ním můžete hned pracovat.
Ingredience na jablečné koblížky
Na těsto
- 1 vejce vel. M
- 8 g vanilkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 polévkové lžíce cukru
- 125 g vanilkového jogurtu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 g hladké mouky
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 středně velké jablko
- Rozinky (dle chuti)
Na smažení
- Rostlinný olej na smažení
Na obalení
- Cukr krupice
- Mletá skořice
Postup
1. Do velké mísy dejte vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl a vanilkový jogurt (lze použít i obyčejný bílý jogurt a dochutit ho vanilkovou esencí).
2. Všechny ingredience dobře promíchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte dvě lžíce rostlinného oleje a znovu promíchejte.
3. Do směsi postupně zapracujte prosátou hladkou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Vypracujte měkké a pružné těsto.
4. Jablko oloupejte, nastrouhejte ho najemno a přidejte ho do těsta. (Pokud máte rádi rozinky, přimíchejte je také.) Těsto důkladně promíchejte, aby se jablko i rozinky rovnoměrně rozprostřely.
Pokud budou jablečné koblížky jíst pouze dospělí, můžete rozinky předem namočit do rumu. Před přidáním do těsta je ale nechte důkladně okapat.
5. Připravené těsto vložte do cukrářského sáčku. V hluboké pánvi či hrnci se silným dnem nechte rozehřát dostatečné množství rostlinného oleje.
Ideální je slunečnicový nebo řepkový olej. Olivový olej není pro tento recept vhodný.
6. Odstřihněte roh cukrářského sáčku a vytlačujte malé kousky těsta na koblížky přímo do oleje. Můžete si vzít na pomoc nůžky a těsto jimi po kouscích odstřihovat, aby vám šla práce snadněji.
7. Koblížky smažte ze všech stran dozlatova. Poté je vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce.
8. Ještě teplé jablečné koblížky obalte ve směsi cukru krupice a mleté skořice, případně již kupovaném skořicovém cukru. Podávejte je ihned, ideálně s čajem nebo kávou.
Další tipy
Pokud nemáte cukrářský sáček či jakýkoliv jiný dostatečně pevný sáček, můžete těsto do oleje dávkovat lžící. Rozinky v těstě lze nahradit nasekanými ořechy, případně sušeným ovocem. A pokud chcete vylepšit celkovou chuť těsta, přidejte do něj špetku muškátového oříšku nebo perníkového koření.