Bramborové karbanátky se sýrem jsou jednoduchý a rychlý pokrm, který se skvěle hodí, pokud chcete rodině pro změnu naservírovat něco bezmasého, avšak chutného. Příprava vyžaduje jen pár surovin, které má obvykle každý doma, navíc nezabere příliš času. A pokud chcete experimentovat, můžete tyto karbanátky naservírovat jako přílohu třeba k pečenému masu.
Ingredience na bramborové karbanátky se sýrem
Těsto
- 3 brambory
- 2 cibule
- 75 g tvrdého sýra
- 1 hrst petrželky
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce pšeničné mouky
Na obalení
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- strouhanka dle potřeby
Na smažení
- olej dle potřeby
Postup
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ty vařte v osolené vodě po dobu 15–20 minut, do změknutí.
Čím menší kousky z brambor vytvoříte, tím rychleji je uvaříte.
2. Cibuli nakrájejte na proužky a sýr nastrouhejte najemno.
3. Po uvaření brambory sceďte a odložte je bokem. Zda jsou brambory uvařené, zjistíte tak, že do nich píchnete vidličkou. Pokud brambory z vidličky snadno sklouznou, jsou hotové.
4. Na rozpáleném oleji smažte cibuli 2–3 minuty. Zatímco se cibule smaží, v samostatné míse smíchejte nahrubo nastrouhané uvařené brambory se solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
5. K cibuli vmíchejte máslo, a jakmile se rozpustí, přidejte sýr. Po rozpuštění sýra směs vmíchejte do směsi s brambory a ingredience důkladně promíchejte.
6. Do směsi přidejte mouku a z těsta vytvořte karbanátky o velikosti dlaně. Každý karbanátek obalte v rozšlehaných vejcích, smíchaným se špetkou soli a následně ve strouhance.
7. Bramborové karbanátky se sýrem a petrželkou smažte v rozpáleném oleji 3–5 minut z každé strany do zlatohněda.
Usmažené karbanátky odkládejte na kuchyňskou papírovou utěrku, která z nich vysaje přebytečný tuk.