Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt, a platí to dodnes. Uvařit opravdu dobrou polévku z jednoduchých surovin a bez surovin, jako je Masox či Maggi, však dokáže někdy být oříšek. Babiččina zeleninová polévka je ale důkazem toho, že to opravdu jde. Výsledkem je levné a také poměrně vydatné jídlo, které v zimních měsících navíc kvalitně prohřeje tělo.
Babiččina zeleninová polévka – ingredience
Na polévku:
- 1 větší cibule
- 1 velká mrkev nebo 2 menší
- 4 brambory
- rostlinný olej
- 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru
- čerstvé bylinky podle chuti
- 1 lžička soli
- mletý pepř podle chuti
Na drobení:
- 1 vejce
- 130–150 g hladké mouky
Postup
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Mrkev rovněž oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo. Brambory taktéž oloupejte, rozkrojte je na 4 díly a dále nakrájejte na kostičky nebo na plátky.
2. Do hrnce s pevným dnem nalijte cca 60 ml rostlinného oleje a dostatečně ho rozehřejte. Vsypte do něj nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte mrkev a průběžně obsah hrnce míchejte, aby se nepřipaloval.
3. Jakmile mrkev změkne, vsypte do hrnce nakrájené brambory a opět vše promíchejte. Nechte vše společně krátce zarestovat.
4. Obsah hrnce zalijte kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Promíchejte a přiveďte k varu. Poté polévku vařte cca 10–15 minut, dokud nezměknou brambory.
5. Do hlubokého talíře nebo mísy si prosejte hladkou mouku. Přidejte k ní jedno celé vejce a z obou ingrediencí vypracujte (nejlépe rukou) drobení do polévky.
Množství mouky přizpůsobte velikosti vejce.

6. Poté ho nasypejte do sítka a důkladně ho zbavte přebytečné mouky. Odložte stranou.
7. Zvolené čerstvé bylinky nasekejte nadrobno. Můžete použít například libeček, petrželku, kopr nebo jarní cibulku.
8. Jakmile jsou brambory měkké, vsypte do polévky připravené domácí drobení a vařte ho 3 minuty. Průběžně míchejte.
9. Polévku dochuťte solí a mletým černým pepřem. Promíchejte. Poté do ní vsypte čerstvé bylinky, polévku sejměte z ohně a nechte ji 5 minut odpočívat. Naposledy promíchejte a můžete podávat.
Babiččina zeleninová polévka se skvěle hodí ve chvíli, kdy máte hluboko do kapsy a ve spíži máte jen pár surovin. Směle ji ale můžete servírovat také jako součást sváteční tabule.