Vánoce se kvapem blíží a spousta hospodyněk už začíná postupně péct své nejoblíbenější druhy. Pokud byste ale rádi letos vyzkoušeli něco nového, pak vám doporučujeme recept na tzv. andělská očka. Díky kombinaci světlého těsta a ovocné náplně jsou neodolatelná na pohled a chutnají famózně.
Ingredience na andělská očka
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 190 g změklého másla
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 g mletých mandlí
Náplň
- marmeláda dle chuti
Na posypání
- moučkový cukr dle chuti
Postup
1. Mleté mandle smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a solí. Do mísy od robota vložte změklé máslo s klasickým a vanilkovým cukrem.
2. Ingredience začněte šlehat, a jakmile vznikne krém, přidejte do něj vejce.
Vejce přidávejte do směsi postupně. Díky tomu se směs lépe propojí.
3. Do krému zapracujte mandlovou směs a vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na 1 hodinu do lednice.
4. Těsto nakrájejte na kousky o rozměrech 2×1,5 cm, z kterých vytvarujte kuličky. Ty vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a v jejich středu vytvořte důlek.
Důlek v těstu vytvoříte snadno pomocí prstu nebo rukojeti vařečky.
5. Marmeládu vlijte do cukrářského sáčku, pomocí kterého důlky naplňte.
Příchuť marmelády zvolte na základě vlastních preferencí.
6. Andělská očka pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 15–20 minut. Po upečení cukroví posypte moučkovým cukrem a nechte ho volně vychladnout.
7. Aby vám cukroví co nejdéle vydrželo, uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě.