Asi v každé domácnosti najdete vařečky a špachtle ze dřeva. Jde o tradiční náčiní, které je při vaření nepostradatelným pomocníkem. Dřevo je přírodní materiál, který se sice špiní jako cokoliv jiného, ale jeho mytí vyžaduje větší pozornost, než je tomu například u kovu nebo plastu. Internetem se začal šířit nový trend, který sice nádobí umyje, ale může napáchat více škody než užitku.
Jak správně pečovat o dřevěné vařečky a špachtle?
U přírodních materiálů je důležité šetrné mytí. Často stačí použití teplé vody v kombinaci s čisticím prostředkem, který není příliš agresivní. Po umytí je nutné dřevěné nádobí okamžitě osušit utěrkou, protože ve vlhkých podmínkách má tendenci plesnivět. V žádném případě nenechávejte vařečky dlouho namočené ve vodě, mohly by se začít kroutit a praskat.
Pro dlouhou životnost dřevěného náčiní je doporučováno pravidelně ho ošetřovat speciálními oleji, které brání vysoušení dřeva a vytváří na něm ochrannou vrstvu eliminující vlivy vlhka a šíření bakterií.

Pokud jsou dřevěné kuchyňské pomůcky silně znečištěny, může vám při čištění pomoci také pasta vytvořená z jedlé sody a vody, kterou po použití nezapomeňte důkladně opláchnout. Pachy z nádobí můžete odstranit pomocí směsi octu a vody, který rovněž pomáhá odstranit bakterie ze dřeva.
Nový trend v mytí může vašim vařečkám uškodit
Na sociálních sítích se začal šířit super tip na spolehlivé čištění dřevěných vařeček a špachtlí. Trik spočívá ve vyvařování kuchyňského náčiní ve vroucí vodě, které má údajně předměty důkladně vyčistit a zároveň je zbavit pachů. Při větším zamyšlení ale rychle přijdete na to, že je tato rada spíše na škodu.
Dřevo je velmi citlivý materiál, se kterým je nutné pracovat šetrně. Reaguje nejen na vlhkost, ale také na vysokou teplotu, kterou v dlouhodobém měřítku nesnáší příliš dobře. Při vyvařování dochází ke kombinaci všeho, co dřevo „nemá rádo“, a to k dlouhodobému namáčení a prudkým změnám teploty při varu a následném ochlazení. Budete-li na své vařečky tuto metodu čištění aplikovat, zanedlouho můžete očekávat vznik prasklin, změnu barvy a deformaci tvaru.
Vyhněte se také myčce
Myčka funguje na podobném principu jako pánev s vroucí vodou. Vlhkost a vysoká teplota uvnitř dřevěným vařečkám nijak neprospívají, právě naopak. Navíc v myčce vařečky absorbují množství vody, které se v nich následně drží. To způsobuje vznik bakterií a plísní.

Důležité také je uvědomit si, že prostředky, které se vkládají do myčky, dřevu vůbec neprospívají a způsobují jeho nenávratné poškození. I v případě, že se vaše vařečky nepoškodily při prvním mytí, nebude to trvat dlouho a pravděpodobně na nich brzy spatříte první známky poškození.