Miluji zeleninu všeho druhu, a tak jsem řešila, jak ji co nejlépe skladovat. Mám totiž domek se zahrádkou, na které moc ráda pěstuju, cokoliv mě napadne. Konečně jsem tak přišla na to, jak skladovat brambory a udržet je po sklizni v co nejlepší kvalitě po co nejdelší možnou dobu. V minulosti mi totiž velmi brzy začaly klíčit a některé dokonce plesnivět a hnít. To mě frustrovalo, proto jsem hledala způsoby, jak udržet co nejdéle jejich čerstvost. A vyšlo to.
Není jedno, v čem brambory skladujete
Než vám prozradím, jak skladovat brambory, aby byly co nejdéle čerstvé, chutné a zachovaly si svou výživovou hodnotu, musím se s vámi podělit o to, v jaké nádobě je skladovat. Kdysi jsem to sama netušila a brambory jsem uchovávala v plastových kyblících, sáčcích nebo látkových pytlích.
Plastové kbelíky a sáčky jsou nepropustné a udržuje se v nich vlhkost, která bramborám nesvědčí. To je jasné. Ale proč není vhodný látkový pytel? Ten může být dobrou alternativou, musí být ale čistý, musí propouštět vzduch, viset ve vzduchu a na dobře větraném a suchém místě.
Nejlepší volbou jsou nádoby z proutí nebo dřeva, protože jsou prodyšné a udržují vlhkost zeleniny na optimální úrovni. Důležité je také neskladovat brambory v blízkosti cibule, jež produkuje plyny, které urychlují přirozené procesy, jimiž brambory procházejí. To může mít vliv na klíčení a znehodnocení vzhledu a chuti brambor.
Odhalte tajemství dlouhé čerstvosti brambor
Tím tajemstvím je optimální teplota, správné světlo a vzduch. Sama praxe mě naučila, že světlo může být tím největším nepřítelem brambor, kvůli němuž začnou rychle klíčit a zelenat. Zelená barva je znamením, že brambory obsahují vysoké množství solaninu, látky, která může škodit vašemu zdraví. Skladujte proto brambory na tmavém místě. Já jsem pro ně vytvořila místo ve sklepě.

Teplotu v místnosti, ve které brambory skladuju, udržuju mezi 4–8 °C. Nižší teplota jim nesvědčí a vypozorovala jsem, že se pak brambory stávají sladšími. Proto mám v jejich blízkosti teploměr, který mi teplotu pomáhá kontrolovat, a to hlavně v zimě, kdy teplota vzduchu klesá pod bod mrazu.
Neméně důležitý je pro brambory vzduch, který kolem nich musí volně proudit. Kdysi jsem měla brambory v uzavřené plastové nádobě. Tím, jak brambory pracují, vytvářely vlhkost, která z nádoby nemohla odcházet, a brambory mi zplesnivěly. V dřevěných a proutěných nádobách je spousta otvorů, které proudění vzduchu umožňují.
Jak skladovat brambory v bytě
Pro zajímavost, kamarádka, která žije v bytě, také zkoušela, jak skladovat brambory co nejlépe. Jí se naopak osvědčilo skladovat je v obyčejných kartonových krabicích, přičemž každá krabice byla hustě naplněná cca 10 kg brambor a nahoře byly hlízy pečlivě pokryty pytlovinou složenou v několika vrstvách. Díky tomu byly chráněny před světlem a teplem.
Vytvořila tak bramborám hermeticky uzavřený prostor, kam neproniká vzduch ani teplo. Krabice poté skladovala v místnosti, kde je cca 15 stupňů Celsia. Průběžně z nich ubírala a kontrolovala jejich obsah po každém odběru hlíz. I po 3 měsících brambory téměř neztratily na kvalitě, byly jen lehce „unavené“, ale to jen proto, že si neohlídala dostatečně teplotu v dané místnosti.
Doufám, že vám tyto rady pomůžou a nebudete muset přicházet o svou úrodu tak, jako já v době, kdy jsem se teprve učila zeleninu pěstovat. Nebo pouze proto, že nemáte k dispozici sklep či balkón jako má kamarádka.