Kondenzované mléko je oblíbenou ingrediencí v mnoha dezertech, a to od domácí zmrzliny přes různé likéry až po tradiční druhy vánočního cukroví, kdy tvoří hlavní složku například v krémech, jimiž se cukroví plní. Pokud ale nemáte po ruce plechovku kondenzovaného mléka, třeba protože jste ji zapomněli koupit, nebo jen jednoduše dáváte přednost domácím alternativám, máme pro vás skvělou zprávu – vyrobit si ho doma je překvapivě jednoduché a celý recept vyžaduje jen 2 vstupní ingredience.
Ingredience na domácí kondenzované mléko
- 1000 ml mléka
- 500 g cukru
Postup
1. Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým povrchem, ve kterém ho smíchejte s cukrem. Směs začněte zahřívat a od bodu varu ji vařte 90–150 minut.
2. Během vaření bude mléko houstnout. Čím tučnější mléko je, tím rychleji se bude měnit na kondenzované mléko.
3. Směs často míchejte, aby se nepřipalovala ke dnu hrnce.
Pokud budete k přípravě používat nízkotučné mléko, přidejte do něj trochu másla. To způsobí, že bude konzistence kondenzovaného mléka hustší.
4. Hotové domácí kondenzované mléko vlijte do sterilizovaných sklenic, ve kterých ho nechte vychladnout. Poté sklenice uzavřete víčky a mléko uchovávejte v lednici.
Sterilizaci sklenic vřele doporučujeme, protože díky tomu zabráníte znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.