Hlávkové zelí je vděčná surovina, kterou lze připravit na desítky různých způsobů, a stejně bude vždy chutnat skvěle. Recept na zelný salát s mrkví a jablkem je toho zářným důkazem. Výsledný salát je křupavý, šťavnatý a byť jeho příprava vyžaduje jen pár ingrediencí, je plný skvělých chutí. Poslouží tak skvěle jako netradiční příloha k různým druhům masa i jako samostatné jídlo například ke svačině či večeři.
Ingredience na zelný salát
- 200–400 g hlávkového zelí
- 1 mrkev
- 1 zelené jablko
- 2 jarní cibulky
- citronová šťáva z půlky citronu
- olivový olej
- sůl
- kopr/petrželka (lze vynechat)
Postup
1. Zelí zbavte košťálu a nakrájejte ho na proužky, které smíchejte se solí a citronovou šťávou.
Díky soli zelí krásně zkřehne a zvýrazní se jeho chuť.
2. Přidejte oloupanou a nastrouhanou mrkev a, na proužky nakrájené, jablko. Do směsi vmíchejte nakrájenou jarní cibulku, vše zalijte olivovým olejem a důkladně zamíchejte.
3. Zelný salát servírujte jako lehkou svačinku s oblíbeným pečivem. Můžete ho použít také jako osvěžující přílohu k masovým pokrmům.
Salát můžete doplnit nasekanou petrželkou nebo koprem.