Pokud si chcete zpříjemnit ráno výtečnou snídaní, na jejíž chuť budete vzpomínat ještě několik hodin poté, upečte si kynuté pletence. Kombinace sladkého těsta, jemného pudinkového krému a čokoládového zdobení spolu tak dokonale ladí, že se po celém plechu během chvilky jen zapráší a budete je muset brzy upéct znova. 🙂
Ingredience na kynuté pletence
Těsto
- 150 ml teplého mléka
- 50 g cukru
- 8 g sušeného droždí
- 40 ml oleje
- 1 vejce
- 360 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Krém
- 40 g cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 vaječný žloutek
- 250 ml teplého mléka
- citronová kůra z 1 citronu
Na potření a posypání
- čokoládové zdobení dle chuti
- vaječný žloutek
- mléko
- hnědý cukr
- moučkový cukr
Postup
1. Mléko smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Směs přikryjte potravinářskou fólií a droždí nechte 10 minut reagovat.
2. Do vzniklého kvásku vmíchejte olej, vejce a mouku se solí. Těsto přikryjte potravinářskou fólií a utěrkou a nechte ho kynout 1 hodinu na teplém místě.
Mouku předem prosejte. Díky tomu zmírníte riziko vzniku hrudek.
3. Mezitím připravte krém. V rendlíku smíchejte cukr s kukuřičným škrobem, vaječným žloutkem a teplým mlékem. Poté, co se ingredience propojí, do nich vmíchejte citronovou kůru a směs zahřívejte 3–4 minuty až do zhoustnutí.
Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
4. Krém přelijte do mísy, přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho volně vychladnout.
Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.
5. Vykynuté těsto znovu prohněťte a vyválejte z něj plát o výšce 0,5 cm, který potřete krémem a posypte čokoládovým zdobením. Těsto zarolujte tak, abyste získali pruh o šířce 15 cm, který nakrájejte na menší kousky o šířce 3 cm.
6. Každý z proužků chyťte za jeho konce, které začněte otáčet do protisměru. Vytvoříte tak pletenec, který položte na plech pokrytý pečicím papírem. Postup opakujte u všech kousků naplněného těsta.
7. Kynuté pletence nechte odpočívat 20 minut, poté je potřete směsí vaječného žloutku a mléka, posypte je hnědým cukrem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
8. Upečené pečivo s čokoládou nechte vychladnout a servírujte ho posypané moučkovým cukrem.