Když se řekne italská kuchyně, spoustě lidi se zaručeně vybaví pizza. V dnešní době si tuto lahůdku lze objednat v každé druhé restauraci nebo snadno připravit doma. Aby však byla dokonalá, je potřeba dodržet několik jednoduchých zásad. Ty totiž mají velký vliv na výsledek.
Důležité je těsto
Základem skvělé pizzy je správně zvolené těsto. V obchodech jsou obvykle k dostání již hotové, mražené korpusy, přičemž některé supermarkety, jako je Globus, dokonce nabízí čerstvé těsto na pizzu, které stačí jen obložit a dát upéct. Jeho cena je však poměrně dost vysoká, je tak lepší si jej připravit sami za naprostý zlomek kupní ceny.
Omáčka má rovněž velký vliv
Jakmile dojde na omáčku, spousta Čechů obvykle sáhne po rajčatovém protlaku či kečupu. Proti gustu žádný dišputát, pokud však chcete, aby vaše pizza opravdu stála za to, dejte si s tím práci a připravte si domácí rajčatovou omáčku. Recept najdete ZDE. Stačí vám na něj jen několik ingrediencí, které má běžně každý doma, chuťový rozdíl je však enormní.
Pokud rádi experimentujete, nahraďte rajčatovou omáčku smetanou nebo bazalkovým či rajčatovým pestem. Jsme si jisti, že budete mile překvapeni tou chutí. Důležité je především to, aby omáčka, jíž pizzu potíráte, nebyla příliš vodnatá, aby se pizza nerozmočila.
Náplň je nutné nepřehánět
Ačkoliv by se mohlo zdát, že na pizzu můžete dát cokoliv, chuťově přeplácaná pizza rovněž není to pravé ořechové. Volte proto ideálně ne více než 4 různé ingredience, aby se chutě nepřebily. Náplň by neměla být vyšší než 1 cm, aby se všechny ingredience dobře propekly, a je potřeba také na pizze ponechat místo na sýr. Bez něj by to totiž ani zdaleka nebylo ono.
Inspirace na chuťové variace
Klasická pizza se šunkou, sýrem a kukuřicí
Kdo by neodolal tradiční kombinaci šunky a sýra. Těsto jednoduše potřete domácí rajčatovou omáčkou, obložte kvalitní šunkou, posypejte sterilovanou, případně mraženou, kukuřicí a posypejte sýrem.
Pizza se žampiony a cibulí
Žampiony nakrájejte na drobno a orestujte je na troše olivového oleje. Přidejte smetanu ke šlehání a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Nechte ji zchladnout. Poté ji rozetřete na těsto, posypejte ji cibulí nakrájenou na tenké proužky, posypejte parmazánem a dejte péct.
Pizza s kuřecím masem a pestem
Předem si uvařte jedno kuřecí prso a natrhejte ho vidličkou na kousky. Těsto na pizzu potřete zvoleným pestem, rozložte na něj maso a posypejte vše strouhaným sýrem.
Pizza s mletým hovězím masem
Rozpalte si v pánvi trochu olivového oleje a orestujte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, rozmělněte ho vařečkou, aby se nespeklo na velké hrudky, a smažte ho, dokud nebude zcela hotové. Poté ho odstavte. Těsto na pizzu potřete rajčatovou omáčkou, dejte na něj mleté maso, posypejte ho sýrem a po upečení ho ozdobte čerstvou bazalkou.