V dnešní době, kdy se stále více lidí z mnoha důvodů zajímá o to, jaká je kvalita a složení potravin, které konzumují, není divu, že domácí výrobky získávají na mnohem větší popularitě. Jedním z nich je právě i kečup.
Proč zkusit pečený kečup?
S domácím kečupem máte vždy jistotu, že víte, co obsahuje. Nemusíte se tedy obávat, že by v něm byly nezdravé konzervanty, barviva nebo příliš cukru. Mnohdy se ale stává, že jeho výsledná chuť neodpovídá očekáváním.
Jakmile však jednou ochutnáte ne vařený, ale pečený kečup, zaručeně si jej zamilujete a už nebudete v životě chtít jiný. Není totiž zbytečně přeslazený a je pouze jemně kořeněný, tudíž ho mohou směle konzumovat i děti.

Další výhodou je i to, že není nutné jej zavařovat. Stačí jej horký nalít do zavařovacích sklenic, zavíčkovat, otočit a nechat vychladnout. A pokud máte to štěstí, že ho můžete připravit z rajčat vypěstovaných na vlastní zahrádce, která vždy chutnají lépe než ta z dovozu v supermarketech, máte vyhráno.
Do čeho použít pečený kečup?
Pečený kečup lze dát do všech jídel, do nichž byste jinak použili ten kupovaný. Uplatnění najde především jako doplněk k jídlům, jako základ na slané koláče či šneky z listového těsta, do omáčky na špagety apod.
Domácí pečený kečup
Vytisknout receptIngredience
- 2 kg rajčata odrůdy býčí srdce
- 2 větší papriky
- 1 střední jablko
- 3–4 cibule
- 9 stroužků česneku
- 100 ml 8% octa
- 4 lžičky mleté sladké papriky
- 260 g cukr krupice
- 18 g soli
- 7 kuliček mletého černého pepře
- 7 kuliček nového koření
- 7 ks hřebíčku
- 3 bobkové listy
- ¾ lžičky skořice
Postup
- Rajčata, papriky, jablko a cibuli nakrájejte na větší kousky a dejte je do hlubokého pekáče. Přidejte ostatní suroviny a promíchejte.
- Vložte pekáč do trouby předehřáté na 200 stupňů a vše pečte odkryté cca 2 hodiny. Průběžně vše promíchávejte, aby se dobře odpařovala voda.
- Po 2 hodinách obsah pekáče propasírujte do hrnce a promíxujte tyčovým mixérem, aby byl kečup opravdu hladký.
- Nyní kečup ochutnejte, a pokud je to potřeba, naposledy ho dochuťte solí nebo cukrem.
- Směs za stálého míchání přiveďte k varu. Poté jí naplňte sterilizované sklenice, pevně utáhněte a otočte je vzhůru nohama. Další zavařování není potřeba.
- Sklenice nechte vychladnout. Poté je otočte, zkontrolujte, že se uchytila všechna víčka, a skladujte je nejlépe na suchém a chladném místě.
Poznámka: Můžete použít i jinou odrůdu rajčat, nicméně tato je nejvhodnější díky tomu, že obsahuje méně vody než ostatní.