Rohlíky jsou ikonickou součástí místní pekařské tradice. Tento typ pečiva, charakteristický svým zakřiveným tvarem připomínajícím půlměsíc, provází rána Čechů již po několik generací a jejich popularita stále neklesá, ba naopak.
Čím jsou rohlíky tak výjimečné
Rohlíky jsou neodmyslitelnou součástí nejen snídaní, ale i svačin a večeří. Jsou velmi univerzální a lze je konzumovat naslano i nasladko, obložené nebo nakrájené na kolečka a ozdobené jako jednohubky.
Jako každé jiné pečivo, i rohlíky jsou nejlepší právě po upečení, nejlépe ještě teplé. Krásně voní a ta chuť čerstvého pečiva je jednoduše omamná.
Bohužel jim to nevydrží věčně a už na druhý den dokážou být velmi tuhé, a tudíž již ne tak atraktivní ke konzumaci. O ceně ani nemluvě – kde jsou ty časy, kdy rohlík stával padesátník…
Nejlepší jsou domácí rohlíky
I z tohoto důvodu je ideální volbou upéct si domácí rohlíky. Nezabere to příliš času, je to znatelně levnější, a dokonce jsou pak ještě lahodnější, než ty z obchodu. Nespornou výhodou je i to, že dokážou vydržet mnohem déle měkké a vláčné než ty z obchodu (pokud ovšem nezmizí všechny jen pár hodin po upečení).
A jaké je tajemství dokonalých domácích rohlíků? My máme vyzkoušeno, že nejlepší rohlíky jsou ze sádlového těsta, do něhož se místo cukru použije ječný slad aneb tzv. Sladěnka. Ta totiž obsahuje enzymy, které znatelně zlepšují proces kynutí.
Tak na nic nečekejte, vezměte si k ruce náš recept a pusťte se do pečení. Jsme si jisti, že lepší rohlíky jste ještě nikdy v životě nejedli a co nevidět budete péct druhou várku. 🙂

Domácí sádlové rohlíky
Vytisknout receptIngredience
- 500 g hladké mouky
- 270 g vlažné vody
- 35 g změklého sádla
- 10–12 g soli
- ½ kostky čerstvého droždí
- 1 lžička ječného sladu Sladěnka
Postup
- Do mísy nalijte vodu a rozmíchejte v ní Sladěnku. Poté do ní rozdrobte droždí, přidejte 40 g mouky a opět promíchejte.
- Přikryjte mísu s kváskem čistou utěrkou a nechte stát 20 minut. Po uplynutí dané doby by na povrchu měla být vytvořená pěna.
- Přidejte ostatní suroviny a za pomoci kuchyňského robota či ručně vypracujte hladké, mírně lepivé těsto.
- Přikryjte opět mísu s těstem utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Tj. cca 40–60 minut v závislosti na teplotě v místnosti.
- Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál, propracujte ho rukama a vyválejte z něj tenkou kruhovou placku. Tu poté rozkrojte rádýlkem na pizzu na 8 dílů.
- Každý vzniklý trojúhelník stočte od nejširšího okraje až ke špičce jako rohlík. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vodou a nechte ještě cca 10–15 minut kynout.
- Vložte rohlíky do trouby předehřáté na 220 stupňů péct na cca 13–15 minut v závislosti na tom, jakou máte troubu.
- Poté plech s rohlíky vyjměte, přikryjte ho utěrkou a pokapejte ji vodou tak, aby byla navlhčená, avšak ne mokrá. Díky tomuto kroku rohlíky vydrží déle měkké a chutné.
- Po vychladnutí je skladujte v sáčku nebo je můžete uložit do mrazáku, pokud je hned nespotřebujete. Jsou však dobré i 4 dny po upečení.
Poznámka: Sladěnku lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou. Pokud ji ale nemáte k dispozici, můžete ji jednoduše nahradit obyčejným cukrem.