Sekaná je tradiční český pokrm z mletého masa, který se vedle řízků a karbanátků objevuje na českých stolech nejčastěji. Obvykle se připravuje ze směsi vepřového a hovězího mletého masa, výjimkou však nejsou ani recepty, v nichž je použito kuřecí maso.
Sekaná ale není jen tak obyčejný pokrm
Je totiž více než jen jídlo. Pro mnohé to je vzpomínka na domácí kuchyni, kterou vařívaly naše maminky či babičky, na vůni linoucí se z trouby a teplo domova, když se celá rodina sešla v neděli u společného stolu. To vše dokázal a stále dokáže vykouzlit „obyčejný“ masový bochánek s křupavou kůrkou, v němž se ukrývá celá symfonie chutí.
Sekaná je navíc tím typem jídla, při jehož přípravě lze improvizovat. Nebojte se experimentovat s různými přísadami a přidat do masové směsi například slaninu, bylinky nebo například smaženou cibulku. Možností je spousta, máte tak jistotu, že vás tento pokrm jen tak neomrzí.

Domácí sekaná ze 2 druhů masa
Vytisknout receptIngredience
- 750 g mleté vepřové maso
- 750 g mleté hovězí maso
- 3 vejce
- 6 lžic strouhanky
- 1 lžíce sušené cibule (lze použít i čerstvou)
- 1 palička česneku
- 15 g soli
- 1 lžička pepře
- půl lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sušené petrželky
- 3 lžičky sušeného oregana
- 4 lžičky sušené majoránky
- plnotučná hořčice na potření
- trochu vody na podlití
Postup
- Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně je propracujte rukama, dokud nezískáte homogenní hmotu.
- Připravte si pekáč a zlehka ho vymažte olejem.
- Poté z masové směsi vytvarujte jednu velkou, nebo dvě menší šišky a dejte je do pekáče.
- Potřete sekanou plnotučnou hořčicí, podlijte ji troškou vody, přikryjte a dejte péct na 150 stupňů na cca 1,5 hodiny podle její velikosti.
- Poté ji odkryjte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte, dokud nezezlátne.
- Poté ji nechte krátce zchladnout, aby se nerozpadala při krájení.
- Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s vařeným bramborem či bramborovou kaší a nakládanou zeleninou. Pokud vám zbyde, je výborná i za studena s chlebem.
Poznámka: Je potřeba s masem při tvarování šišek několikrát tzv. „bouchnout“ o desku kuchyňské linky, abyste z něj vyhnali vzduchové bubliny a výsledná sekaná nepopraskala.