Kdo by nemiloval poctivé české chlebíčky! Jedná se o pokrm, ve kterém se snoubí jednoduchost a elegance s výtečnou chutí. Tato tradiční pochoutka je oblíbená napříč generacemi po celém Česku a stala se z ní neodmyslitelná součást mnohých rodinných oslav, firemních večírků a dalších slavnostních událostí.
Co je základem chlebíčku
Základem každého chlebíčku je tenký krajíček, nejlépe doma upečené, veky. Díky svému formátu se chlebíček velmi snadno konzumuje a zároveň je pečivo dostatečně pevné na to, aby na sobě udrželo veškerou oblohu. Dále je neméně důležitý právě výběr pomazánky, kterou se veka potírá. Ta je totiž nositelem většiny chuti, kterou výsledný chlebíček oplývá.
Proč právě hermelínová pomazánka
Česká kuchyně oplývá nepřeberným množstvím receptů na domácí pomazánky, z nichž si lze vybrat svého favorita na chlebíčky. Nejčastěji se můžete setkat s česnekovou pomazánkou, různými typy salámové, vajíčkovou nebo sýrovou.

Hermelínová pomazánka v mnohých domácnostech patří mezi ty nejoblíbenější díky jemně aromatické chuti hermelínu (či camembertu). Dále za to vděčí své krémové konzistenci, kterou ji propůjčuje mascarpone a smetana, a lehké pikantnosti česneku.
S čím se hermelínová pomazánka doplňuje
Chlebíčky s touto pomazánkou neváhejte ozdobit vybraným typem uzeniny. Perfektně si rozumí s prosciuttem a dalšími typy sušené šunky. Dále přidejte kousek čerstvého ovoce, jako je rozpůlená kulička hrozna nebo plátek jablka či hrušky. Pokud preferujete zeleninu, doporučujeme použít proužek papriky nebo kolečko salátové okurky.
Hermelínová pomazánka na chlebíčky
Vytisknout receptIngredience
- 2 ks hermelínu (nebo camembertu)
- 150 g vepřové šunky
- 250 g mascarpone
- 10 lžic smetany na vaření
- 2–3 stroužky česneku
- 150 g majonézy
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Mascarpone vyklopte do větší misky. Přilijte k němu smetanu a obojí společně utřete vidličkou.
- Oloupejte si česnek a prolisujte jej ke směsi.
- Vepřovou šunku nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte ji do pomazánky. Nakrájejte si na kostičky také camembert či hermelín.
- Poté ho přidejte do misky, dodejte majonézu, sůl a pepř.
- Naposled vše promíchejte vidličkou a dejte odležet do lednice.
Poznámka: Smetanu na vaření můžete bez problému nahradit smetanou ke šlehání. Pomazánka pak bude mít ještě bohatší a krémovější chuť.