Pokud jste zatoužili mít na talíři kousek Itálie a chystáte se upéct domácí pizzu, nesmíte zapomenout na to, co ji činí tak neodolatelnou – a tím je kvalitní rajčatová omáčka na pizzu. Její příprava sice zabere jistý čas i práci, ale rozhodně to za to stojí, protože má velký vliv na výslednou chuť pizzy.
Proč je rajčatová omáčka na pizzu tak důležitá
Rajčatová omáčka oplývá nasládlou a zároveň jemně kyselkavou chutí. Díky tomu skvěle kontrastuje bohatosti sýra a chuti dalších ingrediencí použitých na oblohu pizzy. Dále nejenže zabraňuje tomu, aby upečené těsto bylo suché, ale zároveň tvoří bariéru mezi těstem a dalšími použitými surovinami, díky čemuž ony neztratí svou texturu ani chuť.
V neposlední řadě má rajčatová omáčka na pizzu také estetickou funkci, kdy pokrmu propůjčuje svou krásnou červenou barvu, která kontrastuje se sýrem, bylinkami atd. Díky tomu je pizza na pohled mnohem přitažlivější, než by byla bez ní. I proto vám přinášíme ověřený recept na rajčatovou omáčku, se kterou bude každá vaše domácí pizza baladou na talíři.
Pokud přece jen nemáte příliš času na vaření a chcete přípravu pizzy urychlit, lze přimhouřit oko a nahradit rajčatovou omáčku použitím protlaku, pyré nebo kečupu. Nicméně v takovém případě pak nelze výsledek nazývat původním jménem, nýbrž spíše slaným koláčem.
I z toho důvodu vám doporučujeme si na přípravu pizzy vyhradit více času. Neváhejte do ní zapojit i partnera nebo děti a udělat si z této činnosti malý svátek. O to více vám pak výsledek bude chutnat.

Rajčatová omáčka na pizzu
Vytisknout receptIngredience
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1–2 lžičky cukru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte. Obojí nakrájejte najemno.
- V pánvi si rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí a nezačne zlehka zlátnout. To potrvá cca 4–5 minut.
- Poté přidejte nakrájený česnek a vše restujte další cca 2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Do pánve vyklopte konzervovaná krájená rajčata a přidejte rajčatový protlak. Vše dobře promíchejte.
- Přidejte sušené bylinky, cukr a dochuťte solí a pepřem.
- Omáčku přiveďte k varu, poté uberte plamen a nechte ji probublávat přibližně 15 minut. Průběžně ji promíchávejte, aby se nepřipalovala.
- Na závěr ji rozmixujte tyčovým mixérem. Poté ji ochutnejte, dle potřeby ještě dolaďte cukrem, solí nebo pepřem a odstavte.
- Potřete omáčkou korpus na pizzu a pokračujte, jak jste zvyklí.
Poznámka: Pokud vám omáčka zachutná, neváhejte si jí připravit více do zásoby, můžete ji totiž i zavařit. Naplňte omáčkou sterilizované sklenice, zavíčkujte je a sterilujte při 85 stupních po dobu 20–25 minut v závislosti na velikosti vašich sklenic.