Mnozí lidé zastávají názor, že hospodyňka, která nemá čistý sporák, je špatná hospodyňka a měla by se stydět. Faktem je, že čistý sporák je opravdu základem každé dobře fungující kuchyně a je ideální jej po každém vaření umýt, což běžně zabere maximálně 2 minutky.
Pokud na něm ale necháte dlouhodobě hromadit mastnotu, zbytky jídla a připáleniny, z běžných 2 minut na údržbový úklid se může stát i 15 a více minut boje za čistotu. Finanční náročnost takového úklidu se rovněž zvyšuje. Namísto obyčejné vody s jarem totiž často musíte sáhnout po komerčně dostupných přípravcích, které navíc ne vždy fungují.

Spousta lidí pak váhá, jak vyčistit sporák, aniž by se při tom museli „sedřít z kůže“. Paradoxně v takovém případě stačí jen vybrat správné ingredience, které má každý doma ve své spíži. Navíc vyjdou jen na pár Kč a to i v případě, že jste pravidelné čištění svého sporáku zanedbávali i několik týdnů.
První metoda, jak vyčistit sporák: Jedlá soda s octem
Jak jedlá soda, tak ocet jsou skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. Skvěle vám tak pomohou i při čištění sporáku. Do misky si nasypejte cca 100 g jedlé sody a postupně po troškách přilévejte vodu, dokud nevznikne hustá pasta. Poté ji naneste na znečištěný sporák a nechte působit 15–30 minut v závislosti na tom, jak moc je sporák zaneřáděný.
Následně si nalijte ocet do rozprašovače a postříkejte jím povrch sporáku. Chemická reakce octa s jedlou sodou vytvoří pěnu, která pomůže odstranit nános nečistot. Nechte opět pár minut působit. Poté sporák otřete vlhkou houbičkou nebo hadříkem a důsledně jej osušte.
Druhá metoda, jak vyčistit sporák: Kyselina citronová
Pokud jsou nánosy nečistot na sporáku tak zaschlé a připálené, že první metoda nepomohla, nezoufejte. Rozhodně ale nepoužívejte na seškrábnutí připálenin nůž nebo drátěnku. Těmi totiž můžete povrch sporáku nenávratně zničit. Sáhněte místo toho po kyselině citronové.

Pozor ale. Nemáme na mysli tu jemnou kyselinu citronovou, kterou zakoupíte v každém supermarketu, ale hrubozrnnou (lze zakoupit např. na Fichema.cz). Funguje totiž jako skvělé abrazivum, které však nepoškozuje povrch sporáku narozdíl od jiných, drastičtějších metod.
Povrch sporáku zlehka posypejte kyselinou citronovou. Namočte si houbičku na nádobí a postupně za pomocí krystalků kys. citronové začněte „drhnout“ sporák. Můžete vidět, jak se vám nečistoty doslova rozpouští pod rukama. Poté vše otřete z povrchu sporáku houbičkou. Pokud je potřeba, postup opakujte, dokud nebude sporák zcela čistý. A je hotovo!

Upozornění: Obě metody je vhodné uplatnit pouze na klasické sporáky s hořáky. Sklokeramické varné desky pro elektrické sporáky vyžadují jinou údržbu a je potřeba se řídit instrukcemi od výrobce.