S létem přichází nejen příjemné počasí, které vybízí k různým radovánkám, ale také pravidelné dilema, jak uchovat úrodu ovoce a zeleniny na pozdější, mrazivější časy. Co se okurek týče, kromě klasických nakládaných okurek je jednou z možností právě sterilovaný okurkový salát.
K čemu je dobrý sterilovaný okurkový salát
Okurkový salát podle našeho receptu je příjemně sladkokyselý, jemně pikantní po cibuli a pepři, a přesto stále skvěle chuťově vyvážený. Díky tomu, že se zavařuje jen pár minut, navíc zůstane křupavý, nikoliv rozblemcaný, což je vlastnost, kterou u takovýchto receptů vyžadují snad všechny hospodyňky.

S ohledem na to se nejlépe hodí ke všemožným masovým pokrmům, obzvláště například řízkům, karbanátkům či sekané. Parádu však udělá i jako příloha ke grilovaným masům, grilovanému či smaženému sýru nebo různým bramborovým pokrmům, jako jsou francouzské brambory.
Sterilovaný okurkový salát s cibulí
Vytisknout receptIngredience
- 1,5 kg salátových okurek
- 3 střední cibule
- 20 g soli
- 2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 200 g cukru krupice
- 150 ml vody
- 25 g kyseliny citronové
Postup
- Okurky nakrájejte pomocí kráječe na tenká kolečka. Cibuli nakrájejte na tenké proužky (céčka). Obojí dejte do mísy.
- Přidejte sůl, pepř a cukr. Ručně důkladně promíchejte a nechte cca 20 minut odstát, dokud zelenina nepustí šťávu.
- Mezitím do sklenice nalijte vodu, přisypejte kyselinu citronovou a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Po uplynutí dané doby přilijte obsah sklenice do mísy se zeleninou a opětovně promíchejte. Nyní směs ochutnejte a dle potřeby ještě dolaďte přidáním soli nebo kyseliny citronové.
- Připravte si sterilizované sklenice, nejlépe s novými víčky. Zeleninu rozdělte do sklenic max. 2 cm pod okraj a dolijte zbylým nálevem. Poté je zavíčkujte.
- Na dno většího hrnce dejte starou utěrku, vložte do něj sklenice a dolijte hrnec vodou až do výšky zeleniny ve sklenicích. Okurkový salát zavařujte na 90 stupňů po dobu pouze 7 minut, aby chytla víčka, ale zelenina stále zůstala křupavá.
- Poté sklenice vyjměte z hrnce, utáhněte jim víčka a otočte je vzhůru nohama. Jakmile zchladnou, otočte je zpět a zkontrolujte, zda se uchytila všechna víčka. Poté sklenice uložte na suché a chladné místo.