Kuchyňský dřez patří mezi nejrizikovější místa, kde se může objevit ucpaný odpad. Důvodem je zejména mastnota a tuk, které se dostávají do trubek. Ačkoliv se člověk vylévání tuku do dřezu striktně vyhýbá, už bohužel moc nezabrání tomu, aby se do něj nedostávala mastnota v minimálním množství, např. během mytí špinavého nádobí. Ta se pak usazuje na stěnách trubek a postupně na sebe nabaluje další nečistoty, které trubkami protečou.
Ucpaný odpad lze uvolnit i ekologicky
Nejjednodušší metodou, jak uvolnit ucpaný odpad, je pořídit si „Krtka“ neboli hydroxid sodný. Některé domácnosti si však nemohou dovolit jej použít, pokud mají například trubky napojené na čističku odpadních vod nebo si v septiku či jímce „pěstují“ bakterie, které rozkládají splašky.
V tu chvíli přicházejí na řadu domácí metody, jako je například použití jedlé sody a octa. Pokud vám však tato metoda nezabere, nebo jen prostě nemáte ani jednu z těchto dvou surovin doma, pak si vezměte na pomoc obyčejnou kuchyňskou sůl a vodu.
Sůl je vhodná nejen na vaření
Sůl má mírně abrazivní vlastnosti, takže dokáže mechanicky narušit tukové usazeniny v potrubí. Navíc sama o sobě účinně působí proti mastnotě. Stačí nasypat do odpadu přibližně 100 gramů (nebo 5 polévkových lžic) soli a zalít ji plnou konvicí vroucí vody. V případě potřeby můžete postup opakovat.

Pokud chcete nejen uvolnit odpad, ale také osvěžit prostor kuchyně, přidejte k soli půl lžičky mleté skořice. Směs soli a skořice poté nasypte do odpadu a zalijte vroucí vodou. Výsledek vás mile překvapí – odpad se uvolní a navíc zanechá v kuchyni příjemnou vůni. Skořice se totiž často používá jako přírodní osvěžovač vzduchu, protože skvěle neutralizuje nepříjemné pachy.