Milovníci asijské kuchyně, zbystřete! Tento recept na vepřový bůček po asijsku vás přenese do světa exotických chutí, v němž se mísí sladkost karamelizovaného cukru, pikantnost zázvoru a hloubka sójové omáčky. Příprava tohoto pokrmu jednoduchá a výsledek přesto působí luxusně. Šťavnaté maso se v ústech doslova rozpadá a omáčka mu dodává neuvěřitelný šmrnc.
Ingredience na bůček po asijsku
- 1,5 kg vepřového bůčku (bez kosti)
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stonky jarní cibulky
- 2–3 lžíce cukru
- 1–2 hvězdičky badyánu
- 1 lžička celého pepře
- 2–3 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- cca 300 ml vody
Postup
1. Vepřový bůček odblaňte a nakrájejte na větší kostky.
Pokud máte k dispozici pouze bůček s kostí, nejprve je odstraňte.
2. Rozpalte nasucho dostatečně velkou pánev a opečte na ni nakrájené maso ze všech stran dozlatova.
3. Zatímco se bůček opéká, nakrájejte cibuli na měsíčky, česnek nadrobno a zázvor na plátky. Stonky jarní cibulky překrojte po celé délce na dvakrát.
4. Maso vyjměte z pánve na talíř a odložte ho stranou. Tuk, který se během opékání uvolnil, slijte a ponechte si ho na další použití.
5. Na pánvi, v níž jste opékali maso, začněte restovat cibuli. Po 2 minutách přidejte česnek a restujte ho další minutu.
6. Vraťte maso do pánve. Přidejte 2–3 lžíce cukru a promíchejte, aby se maso spojilo s cukrem. Smažte 1–2 minuty, aby cukr zkaramelizoval.
Tento krok dodá pokrmu bohatší chuť a krásnou barvu.

7. Přidejte zázvor, badyán, celý pepř a jarní cibulku. Dále obsah pánve zalijte 2–3 lžícemi světlé sójové omáčky a 2 lžícemi ústřicové omáčky. Dobře promíchejte.
8. Přilijte asi 300 ml vody, tak aby všechno maso bylo téměř ponořené. Pánev přikryjte pokličkou a maso duste 40 minut, dokud nezměkne. Pokud ještě není dostatečně měkké, duste ho dalších až 20 minut.
9. Poté odejměte pokličku a omáčku postupně zredukujte na požadovanou hustotu.
10. Bůček po asijsku podávejte nejlépe s jasmínovou rýží, případně rýžovými nudlemi.
Další tipy
1. Pokud preferujete méně tučné maso, můžete použít vepřovou plec. Vepřová kýta nebo kotleta ale již nejsou tolik vhodné, protože obsahují minimum tuku, který je však v tomto receptu nositelem značné části chuti.
2. Pro výraznější chuť přidejte do omáčky čerstvé bylinky, jako je koriandr, nebo pár kapek limetkové šťávy. Výsledný bůček po asijsku pak bude ještě lahodnější. Preferujete-li opravdu pikantní jídla, neváhejte k masu dodat také chilli papričky.
3. Uvolněný tuk z vepřového bůčku použijte například na smažení zeleniny nebo vajec. Dodá jim bohatší chuť, než kdybyste smažili pouze na rostlinném oleji.