Kvalitní vývar je základem mnoha tradičních pokrmů a jeho chuť do značné míry závisí na správném výběru surovin. Každá z nich totiž dodává polévce specifické aroma, barvu i chuť. Přesto existuje jedna specifická zelenina do vývaru, která může jeho výslednou chuť silně narušit a přebít ostatní jemné chuťové tóny.
Zelenina do vývaru: Proč je její výběr tak důležitý
Výběr zeleniny do vývaru má zásadní vliv na jeho chuť, barvu i celkovou kvalitu. Každý kousek zeleniny totiž přispívá k výslednému dojmu. Mnozí kuchaři proto za účelem dosažení zlatavé barvy vývaru a intenzivního aromatu používají cibuli, ale ne jen tak ledajakou. Problém je v její specifické úpravě, a to opečení až spálení.
Jestliže to při opečení cibule přeženete, vývar sice může mít krásnou barvu, ale jeho chuť to značně poznamená. Taková cibule mu totiž dodá hořké podtóny, které zkazí celkový dojem z jeho chuti. Nejenže pak vašim strávníkům nebude (tolik) chutnat, ale pokud ho použijete jako základ na některou z tradičních omáček, i v ní může být zmiňovaná hořkost cítit.